Tantlivet

Forever 61: En introduktion

Hej allihopa! Vi är två tjejer på 22 respektive snart 22 år som egentligen känner oss mer som 61. Det här är vårt lilla projekt där vi hoppas få hitta utrymme att uttrycka vår tantighet samtidigt som vi får skriva lite om det vi tycker är viktigt. I det här inlägget tänkte vi introducera oss lite och våra tankar kring detta.

Ebba – kulturtanten

Vad betyder ”tantighet” för dig?

Ebba: För mig innebär tantighet att ta tillvara på det lilla i livet. Inte enbart njuta av det spektakulära utan också ge rum för den spektakulära vardagen och vara stolt över det. Ägna sin tid åt det som en verkligen bryr sig om och lämna en del av samhällets krav och förväntningar bakom sig.

Jag tror att mycket av det som vi associerar med just ordet “tant” är otroligt viktigt att ta tillvara på i dagens samhället. I en tid av klimatförändringar och resursbrist är det nödvändigt att vi går börjar värdera våra saker högt igen samt tillverkar mer själva. Vi lever också i en tid där demokratin och mänskliga rättigheter blir allt mer hotad. Likt många tanter tror jag att det är viktigt att vara engagererad i samhällsdebatten genom t.ex. föreningsliv, organisationer eller religiösa förbund samt konsumera mycket kultur för att få ny perspektiv och stärka demokratin. 

Johanna: Tantighet för mig innebär att försöka göra en sak i taget och lägga sitt fokus på det. Att helt kunna gå upp i samtal, en bra bok, matlagning och inte låta sig störas av distraktioner runt om kring, som tex Instagram eller sms. Att på något sätt veta att var sak har sin tid och låta varje sak ta just den tid den behöver. Inte stressa fram något, inte hetsa utan försöka vara närvarande. Det innebär också, precis som Ebba säger, att ge plats åt det lilla. Låta en promenad i naturen, en kopp te, några sidor i en bok vara precis så fantastiska i sin enkelhet som de faktiskt är. Att på något sätt inse att livet behöver inte vara fyllt av nya och lyxiga grejer för att vara fulländat, det kan lika gärna vara att gå till den lokala parken och ringa en kompis samtidigt. Och så är det, tycker jag, att vara snäll och ta hand om folk och saker i sin närhet. Stå upp för rättvisan och demokratin, lyssna på folk när de berättar om sina tankar, inte slösa på jorden och inse sitt eget värde och att det är viktigare att jag är lycklig med mina val än att folk ser mig som ”cool”. 

Samhället idag är så himla fokuserat vid konsumtion och att ha den ena nya saken efter den andra och många stressar från en grej till en annan, vilket gör både oss individer och korden olycklig. Där tror jag att tantigheten och vi som är tanter, oavsett om vi är 22 eller 62 år rent fysiskt, kan visa på en annan, mycket mer hållbar väg. En väg där vi tar vara på det vi redan har, där vi lagar och gör om våra trasiga/gamla saker, där vi försöker leva utan att skada någon annan, där vi lär oss av varandra, där vi gör en sak i taget, där vi är snälla och inte gör mer än vi klarar av och en väg där vi låter oss förundras över även det allra minsta i livet. Både jorden och vi behöver få stressa ner och jag tror tantigheten är en nyckel till det. Som tanter kan vi också göra val som gör skillnader, gå på loppisar istället för butiker till exempel och engagera oss ideellt eller på politisk nivå för det som är viktigt. Ett gäng tanter kan absolut förändra världen, det är min starka övertygelse. 

Johanna – bullmormor’n

Vilken typ av tant identifierar du dig med?

Ebba: Jag är verkligen en liten kulturtant som konsumerar kultur i alla möjliga former och jag tycker även om att vara samhällsengagerad i olika föreningar och initiativ. Hitta mig på Kungliga Operan eller ute på en demonstration med ett plakat i handen.

Johanna: Hur mycket jag än försöker vara en hipp och sofistikerad kulturtant som läser DN dagarna i ända, så bor det ju egentligen en stark liten bullmormor i mig. Jag bakar mycket och gärna, tycker att P4 Östergötland är en underskattad radiokanal och ser på mina plantor mer som mina små barn. Drömmer mig ut i skogen för att få plocka kantareller eller nässlor hela tiden, tycker det är skitcoolt att få jobba med barn och pratar gärna både skvaller, senaste avsnittet av ”så ska det låta” och lösningar på samhällsproblem över en kopp te. Hitta mig i soffan med korsordstidningen i handen eller som vikarie på den lokala förskolan.

Vilken typ av tantig hobby ägnar dig du helst åt?

Ebba: Som kulturtant ägnar jag mig åt mycket olika kulturella aktiviteter samt resor. Gillar att läsa, se på film, gå på opera och strosa runt på museum i nya europeiska städer dit jag rest med tåg. Jag älskar Dagens Nyheter (lite ohälsosamt mycket), längtar till dagen då jag har ekonomiska möjligheter att skaffa min egen prenumeration. Lagar även en hel del mat och är lockad av idéen att kunna odla, sy och pyssla lite mer men jag är otroligt dålig på allt hushållsarbete utom just matlagning så det går mycket sakta framåt på den fronten. Tills dess håller jag mig till att spendera mina pengar på loppisar och gårdsbutiker. Om jag tränar blir det Friskis och Svettis jympa med mer vältränad kvinnor som är 30 år äldre än jag själv. 

Johanna: Jag älskar att ta det lugnt, att få komma ner i varv, helt enkelt att chilla som kidsen säger. Mina absoluta favvogrejer är att lösa korsord, läsa böcker och titta på gammeltv, där ”Så ska det låta” och ”Sveriges Mästerkock” är mina favoriter. Är också en liten skogsmulle så jag hänger gärna i skogen, plockar en bukett på vårens allra första tussilagos, fyller en hink med blåbär eller drömmer om soppa på brännässlor. Gillar folk som prenumererar på Allers eller Hänt Extra och tycker ändå att ”Året med Kungafamiljen” är en höjdpunkt under mellandagarna. Hemma hos mig finns det alltid ingredienser till vegansk kladdkaka och tar jag mig utanför hemmet är det för att gå på museum, strosa i mysiga kvarter eller ta en kopp te och bläddra i en god bok på ett litet kafé.  

Ebba varje fredag när Fredrik Strage har en ny krönika i DN (förutom nu när han är semesterledig, det är fruktansvärt)

Vad planerar du att skriva om på bloggen?

Ebba: Kultur med recensioner och tips på saker jag tycker är värt att ta del av. Hållbara resetips för den som är intresserad av att upptäcka mer av Europa och Sverige. Matlagning och kanske lite husmorsknep som jag lär mig medan jag sakta men säkert försöker blir något mindre kass på vardagssysslor. Så hållbarhet i allmänhet förstås, som är det jag brinner allra mest för. 

Johanna: Jag tänker skriva en del om mina kulturupplevelser, om böcker jag läser och tv-program jag följer. Det lär bli en del om korsord, om svårigheten med att lösa ut Melodikrysset, om maträtter och bakverk jag vill testa. Små reseguider till olika städer, om mina äventyr, små som stora, och cirka allting som har med naturen och dess skafferi att göra. Jag kan inte alls mycket men tänker att det blir en rolig resa att få lära sig. Och om vikten av att vara snäll, ta det lugnt och lyssna på varandra, för det tror jag är bland det viktigaste. 

När Johanna upptäcker naturens skafferi

Ebbas favoriter

 • Radioprogram: P3 Dystopia och Spanarna i P1
 • Författare: Jeanette Winterson och Jonas Hassen Khemiri
 • Småkaka: Chokladbröd
 • Film: Casablanca och Laurence Anyways
 • Tvserie: Downton Abbey
 • Tidning: Dagens Nyheter (alla dagar)
 • Museum: Musée D’Orsay i Paris
 • Sommar i P1 avsnitt: Emil Jensen från 2016

Johannas favoriter

 • Radioprogram: Morgonpasset i P3, Kropp och Själ i P1 och cirka allt (utöver Radiosporten) på P4.
 • Författare: Fredrik Backman och David Leviathan
 • Småkaka: Hallongrottor
 • Film: The Breakfast Club
 • Tv-serie: Absolut ”Så ska det låta”
 • Tidning: VEGO och dessutom tycker jag att KP fortfarande håller måttet
 • Museum: Världskulturmuséet i Göteborg
 • Sommar i P1 avsnitt: Annika Lantz från 2016 eller Fredrik Backman från 2017

Det var allt för oss! Hoppas ni är sugna på att läsa mer om vårt unga tantliv, vi syns snart i vårt första inlägg!

/ Ebba och Johanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s