Text och litteratur

Bokrecension: Ett system så magnifikt att det bländar

Bildresultat för ett system så magnifikt att det bländar

”Allting går under, men allt är ett under”

  • Titel: Ett system så magnifikt att det bländar
  • Författare: Amanda Svensson
  • Utgivningsår: 2019
  • Förlag: Nordstedts
  • Sidor: 549

Jag blev intresserad av att läsa Amanda Svenssons verk efter att ha sett en intervju med henne av Jessika Gedin på Babel. Jag tyckte hon verkade vara en otroligt fascinerande och intelligent människa och efter att ha läst hennes debutroman Hey Dolly var jag övertygad om att hon var en författare för mig. Ett system så magnifikt att det bländar är hennes fjärde roman och en riktig roman i all dess bemärkelse.

I bokens centrum står trillingarna Sebastian, Matilda och Clara som efter en dramatisk händelse glidit långt ifrån varandra och bosatt sig på olika platser på jorden. Vi får följa den sorgefyllda Sebastian som är hjärnforskare på ett mycket märkligt institut där han har ansvar för en apa med perfekt moralisk kompass och en kvinna som endast kan se två tvådimensionellt. Den bipolära Matilda bor i Berlin men är nu i Västerbotten med sin pojkvän och hans dotter Siri och plågas dagligen av sin synestesi. Ångestfyllda och osäkra Clara reser till Påskön för att skriva ett reportage om jordens undergång. På det får vi insekter, mörka familjehemligheter, en försvunnen pappa, en flyktbenägen hamster och Daktota Fanning.

Den här boken är helt galen på gränsen till vansinnig men samtidigt är den otroligt fantastisk. Jag fastnade direkt för trillingarna, särskilt Clara vars klimatångest är något jag verkligen kan relaterar till. Deras relation till varandra är skildrad på ett intressant och komplext vis och under bokens gång får läsaren mer och mer förståelse för hur de hamnade i sina respektive situationer. Jag var även mycket förtjust i alla mindre karaktärer, framförallt den före detta barnstjärnan Effie som möter Clara på Påskön. Många karaktärer var i ärlighetens namn ganska irriterande men Amanda Svensson skildrade dem på ett sätt som gjorde att jag ändå kände sympati för dem. Det kändes lite sorgligt att säga farväl till alla när boken väl var slut.

Amanda Svensson har blivit mest känd för sitt alternativa språk och det är verkligen inte likt någonting annat jag tidigare har läst. Hon blandar nästintill poetiskt språk laddat med allvar och filosofiska reflektioner tillsammans med vardagsrealism och mycket bisarra passager som får läsaren att skratta högt. Hennes sätt att skriva framkallar så mycket olika känslor och trots att handlingen är väldigt komplex så gjorde det fria, lekande språket att jag flög genom sidorna. Hon refererar till vetenskap, konst, populärkultur och allt där i mellan och ibland kräver texten att en kollar upp vissa termer men det är rätt kul att gör att en lär sig lite nytt på köpet.

Att läsa den här boken är verkligen som att sätta sig på en berg- och dal bana. Alla små detaljer får betydelse i det enorma system som titeln syftar på och det är otroligt rolig läsning när alla trådar vävs ihop i det mest bisarra men samtidigt intelligenta sätt. Jag uppskattade hur boken fokuserar på de små, relativt obetydliga systemen men även de stora komplicerade samhällsinstitutionerna och ekosystemen. Jag kan knappt föreställa mig hur länge författarens research måste ha tagit inför den här boken men det är oavsett, mycket imponerande och jag tror det är nästintill omöjligt att inte bli imponerad av detta verk oberoende av vad en i övrigt känner inför det.

Jag kan egentligen bara erkänna att jag är helt tagen av denna roman och jag ser så mycket framemot att läsa mer av Amanda Svensson och följa hennes författarskap i framtida. Jag är inte nödvändigtvis säker på att detta är en bok för alla då den är så pass konstig som den faktiskt är. Dock, om handlingen låter intressant och du är nyfiken på en riktigt alternativ och explosiv användning av det svenska språket så kan rekommenderar jag den här boken varmt. Det är överlägset den bästa boken jag läst hittills i år och det känns nästan lite sorgligt att behöva lämna tillbaka den på biblioteket.

/ Ebba

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s