Film och Tv · Mat och dryck · Tantlivet · Text och litteratur

Manglade lakan och småkakor

Hej allihopa, Ebba här! Den senaste veckan har bestått av mycket tantiga aktiviteter och jag har överlag mått väldigt bra av det så jag tänkte berätta lite om vad jag haft för mig, kanske inspirera någon lite vem vet? Vad är en blogg bra för om en inte får skriva av sig lite om smått meningslösa saker?

Jag har bott på landet nästan hela veckan. Min familj har en liten stuga utanför Skänninge på Östgöta slätten där jag bott när jag nu sommarjobbar i hemtjänsten. Att jobba i äldrevården är ibland ganska ansträngande men jag tycker mycket om det. Jag tycker äldre människor är väldigt spännande då jag själv inte har så många äldre i min närhet jag kan prata med till vardags. Särskilt intressanta är de som är födda på 20- och 30-talet som är födda i ett helt annat Sverige, före välfärdssamhället. De tycks ha en respekt för resurser och arbete som jag verkligen imponeras över och avundas.

En av många vackra solnedgångar på Östgöta slätten

På jobbet den här veckan har jag också lärt mig att mangla lakan! En aktivitet som jag tycker ger mig ofantligt många tantpoäng. Det är inte lätt kan jag säga, det tog mig ungefär 20 minuter att vika mitt första lakan tillräckligt bra för att det skulle kunna gå in ordentligt i mangeln. Själv förstår jag inte riktigt ”hypen” med manglade lakan men misstänker att det är större skillnad med lakan som är i riktig bomull och inte bomull plus konstiga plastmaterial som nästan allt som tillverkas nu är. Eller jag vet inte, så kanske det inte alls är men det är lite trevligt men kanske inte något jag själv skulle hålla på med till vardags.

På kvällarna har jag ägnat mig åt diverse trevliga och lugna aktiviteter. Som den millenial jag är måste jag ändå ha återhämtning efter jobbet. Det har blivit en del yoga, kulturkonsumtion och matlagning men allt känns verkligen lugnare på landet även om skördetiden gjorde att det sprang människor utanför min lilla stuga stup i kvarten. En kväll lagade jag vegansk raggmunk med recept från bloggen Jävligt Gott som blev så goda. Husmanskost är inte något jag älskar i vanliga fall men ibland kan jag bli sugen på specifika rätter och just den här veckan var det raggmunk. Åt dem tillsammans med rårörda lingon och Eldorados veganska bacon. En riktig hit.

Hembakade scones och Amanda Svensson bidrar verkligen till den perfekta eftermiddagen

Jag har även bakat vilket i princip aldrig händer. Till skillnad från Johanna, som verkligen har bullmormor-estetiken i blodet så är jag inte den typen av person. Jag är bara inte så mysig och gullig liksom, men ibland gör jag mysiga saker som exempel att baka småkakor. Efter att skrivit vårt introduktionsinlägg där vi skrev om våra favoritsmåkakor blev jag enormt sugen på, just min favoritkaka som är chokladbröd så jag testade ett recept från Vegansk matlåda. Det blev sådär. Eller konsistensen blev jättegod och det är alltid en fördel att baka småkakor för det blir så många av dem som räcker långt fram över (eller till supermånga på en gång). Men bananen (som jag antar användes som ersättning för ägget) tog över lite i smaken så det blev mer choklad- och banankakor. Vilket fortfarande är gott så ingen större skada skedd men ska på jakt efter något annat vegansk alternativ som smakar lite mer likt originalet.

All min matlagning gjorde också att jag drunknande i disk som avverkades bäst ihop med en bra podd eller radioprogram. En favorit från veckan var Bildningspoddens avsnitt om Selma Lagerlöf från 2016. Jag är så fascinerad av Selma Lagerlöf som person. Hon lyckades vara en folklig och kritiskt hyllad författarinna samtidigt som hon stod upp för kvinnors rättigheter och belyste ekonomiska orättvisor. Vilken kvinna! Jag har tidigare läst Kejsaren av Portugallien (var dock 14 år så förstod inte så mycket) och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige tidigare i år. Ingen av dem fästade sig riktigt hos mig men jag känner på mig att det måste finnas någon Selma roman där ute som passar lilla mig. Fick nyligen alla hennes samlade verk av min morfar så kanske blir det någon ny roman av henne inom den närmare framtiden.

Bildresultat för casablanca film
Casablanca (1942)

På tal om böcker så läste jag mycket i veckan och avslutade Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson som jag skrev en recension av här på bloggen om ni missat det. Jag tycker det hör sommaren till att läsa lite tjockare, mäktigare böcker än vad en brukar, sådana där som verkligen fångar in läsaren. Film har det även blivit av och jag såg om Casablanca som är en av mina absoluta favoritfilmer. Ah! Den är så bra, det smärtar i hjärtat bara jag tänker på den. Många filmklassiker upplever jag idag som mer klassiska på grund av att de var stilbildande och chockerande snarare än bra på riktigt. Men Casablanca är fortfarande en fruktansvärt bra film och jag plockade upp många nya saker nu när jag valde att se om den.

Helgen har jag spenderat i Linköping tillsammans med min familj. Gick på en lång skogspromenad igår och bara andades lite, det behövs ibland. Jag testade även ett nytt recept på vegansk moussaka igår från kokboken Portionen under tian av Hanna Olvenmark som blev riktigt gott. Jag älskar hennes recept från den boken och från bloggen. Slappat och sovit ut ordentligt, det är verkligen skönt när en börjar jobba 7.15 varje morgon. Jag brukar visserligen gå upp supertidigt så det är inte något problem men det är en annan sak att börja med riktigt arbete så tidigt på morgonen än att slöa sig under en till två timmar som jag brukar göra när jag studerar. Idag fick jag också träffa en väninna över en kopp te och snacka av mig lite. Det var fint och mycket trevligt.

Ett av mina favoritcitat från Ett system så magnifikt att det bländar

Hoppas ni haft en fin vecka, nu är jag tillbaka på landet och väntar på att min tacogratäng ska bli färdig i ugnen. Ha det bra så hörs vi snart igen!

/ Ebba

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s