Film och Tv · Mat och dryck · Tantlivet

En helg som bullmormor

Hej vänner!

Ingen har riktigt frågat, men jag tänkte ändå ta tillfället i akt och redogöra för min helg lite, för den är den första på länge som verkligen gjort min inre bullmormor nöjd och lycklig. Häng med!

Helgen började i fredags kväll med att jag och min mamma tog en tripp till affären och inhandlade lite nödvändigheter. För mig var det första gången på 4 månader som jag strosade runt bland Östenssons alla varor och även om det mesta var sig likt fanns det lite nytt där också. Bland annat hade florsockerförpackningen bytt utseende och såg så pass olik ut att jag höll på att inte hitta den. Jag handlade också lite lördagsgodis till mig själv, vilket påminde om min barndoms alla fredagar när jag och min lillebror följde med till affären och fick välja plockgodis för max 20 kronor var. En gång vet jag att vi slog ihop våra pengar och bad om lite extra, för att kunna köpa en paradisask som gemensamt godis. Den paradisasken är fortfarande den mest lyxiga och njutiga paradisask jag hittills ätit av.

Nåja, till middag i fredags blev det curry eftersom jag och mamma sett det tillagas i programmet ”Lyckomaten” på SVT av kocken Tareq Taylor. Det såg fantastiskt gott ut och innehöll några av våra gemensamma favoritingredienser, det vill säga linser och sötpotatis, så vi slog till! Nöjda blev vi också, det var en curry som dels gick väldigt lätt att laga och som fick en kryddig men ändå mjuk smak. Jag åt det med ris till, mamma med lite bröd, båda alternativen funkar prima! För den som är sugen hittas receptet här! Kvällsunderhållningen fick Doobidoo stå för och runt 11 bäddade jag ner mig själv i sängen, med en podd i öronen och ett sudoku i handen som lite nedvarvning innan jag släckte lampan. Vill verkligen slå ett slag för sudoku, för mig är det någonting som verkligen lugnar ner mig och på köpet får man känna sig lite smart!

Lördagen började med sovmorgon till ungefär 9 och efter frukost snörade jag på mig mina kängor och gick på en liten promenad. Det är så fint att få ha kommit hem till hösten tycker jag, löven skiftar i allt från grönt till brunrött och när solen tittar fram blir det sådär härligt krispigt i luften. Går man dessutom ner mot sjön här i byn kan man ha tur och få se allt spegla sig i vattenytan. Man blir ju religiös för mindre!

Väl hemma igen gav jag mig i kast med att baka tårta och spenderade någon timma i köket med att mäta ingredienser och vispa ihop bland annat kikärtsspad och socker det fluffigaste jag kunde. Receptet hämtade jag ifrån min och Ebbas gemensamma idol Frida Svanberg som driver Fridas vegobak och tårtbaket var som ett genomgående projekt för hela dagen. Sådant är rätt mysigt tycker jag, att ge sig på lite mer tidskrävande bakprojekt som man kan återkomma till under dagen men samtidigt hinna göra annat under pauserna. Under mina pauser igår passade jag dels på att göra lite mer nyttiga saker som att organisera om i min garderob och dels på att sitta i soffan med min katt Wilhelmina i knäet och titta lite på serier.

Fram emot seneftermiddagen blev det så dags att montera tårtan och greja med fyllningar och även om min tårta inte alls blev lika fin som originalet var det ändå kul att stå där i köket och fixa ihop allt. Man får ta till nödlösningar ibland också, mina tårtbottnar föll lite ihop så jag fick pussla ihop dem och täcka allt med smörkräm men hey, det är ju egentligen ingenting som synd ändå! Till middag åt vi tacos och sedan mös mamma och jag med te och nötter framför första avsnittet av Så mycket bättre!

Söndagen började med skogspromenad för när mamma berättade att hon skulle upp till spåret och springa med sin väninna passade jag på att hänga med. Jag lyssnade på några av mina favvolåtar och klafsade runt 5-kilometersslingan, vilket var väldigt mysigt. Så SÅ betuttad i alla höstlöv! Efter lunch packade vi in oss i bilen, jag med tårtan i knäet, och så styrde vi kosan mot Motala för att hälsa på farmor och farfar. Jag har inte sett dem sedan i juni så det var också väldigt fint att få kramas och bli uppdaterad på det senaste i deras liv. Både mormor och morfar samt farmor och farfar har bott nära under hela min uppväxt och jag blir som mer och mer tacksam för dem och för relationen till dem ju äldre jag blir. Dels bär de på så mycket spännande kunskap, dels är dem och deras hem trygga platser för mig att landa på när jag behöver ladda batterierna lite.

Nu är vi precis hemkomna och har resten av kvällen framför oss som ett litet oskrivet blad. För mig ska den nog innehålla mycket te, lite kvällsmat och kanske någon form av kreativt skrivande om jag lyckas hitta den där inspirationen som jag tappar bort rätt ofta. Jag önskar er alla en trevlig kväll, så hörs vi!

Kram Johanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s